Spredning av lokal tradisjonskultur er viktig!
For Hedmark Folkemusikklag produserte Fønix Forlag heftene i serien «Mine beste slåtter».
Heftene dekker et behov som ble fremmet av fiolinlærere i kulturskolen. De ønsket å bruke lokal folkemusikk i undervisningen og fant ut at det var et rikt tilfang av musikk å ta tak i. Samtidig skulle notene være lette for ferske felespillere å lese. Det gjaldt også for bruken av borduntoner, dobbeltgrep og ornamentikk.
Slåttene har ulik vanskelighetsgrad med slåtter for både nybegynnere og for de mer erfarne elevene. Notene egner seg også godt for andre instrumenter, som for eksempel trekkspill.
De fleste slåttene er utstyrt med en QR-kode som gjør at den kan lastes ned som mp4-fil i YouTube. Videoene er ment som hjelp for å kunne forstå og tilegne seg tradisjonsmusikkens språk der man ikke har en tradisjonsbærer i nærheten som kan formidle en spillestil.
5 ulike hefter – Les om de ulike her:
1: Dette heftet tar for seg tradisjonsmusikken i Nord-Østerdal. Her vil du blant annet finne slåttetyper som marsj, halling, reinlender, pols, galopp og vals.
2: Dette heftet tar for seg tradisjonsmusikken i Trysil-Engerdal. Her vil du blant annet finne halling, runnom, pols, masurka, reinlender, skotsk, bruremarsj, bånsull og vals.
3: I dette heftet finner du tradisjonsmusikk fra Rendalen, Stor-Elvdal, Åmot og Elverum med et fint utvalg av halling, pols, reinlender, marsj, bruremarsj og vals.
4: I dette heftet finner du tradisjonsmusikk fra Ringsaker, Hamar, Løten, og Stange med et fint utvalg av visetoner, polkett, reinlender, marsj og vals.
5: Dette heftet tar for seg tradisjonsmusikk fra Våler, Åsnes, Grue, Eidskog, Nord- og Sør-Odal. Her vil du blant annet finne halling, masurka, vals, galopp, marsj, bånsull, polsdans og vals.